Hold av leddyr

Det finnes mange leddyr man kan holde som kjæledyr her i Norge, og mange synes dette er interessante dyr. Leddyr inkluderer veldig mange ulike typer dyr, og inneholder blant annet alle verdens insekter.

Leddyr er kjæledyr som egner seg best som “se men ikke røre”-dyr. Disse holdes normalt i terrarium med temperatur, luftfuktighet og innredning tilpasset arten, og de trives best med å ikke bli tatt ut for håndtering. De er dog veldig interessante å bare se på.

De vanligste leddyrene som holdes som kjæledyr i Norge er tarantellaer, skorpioner, pinnedyr, knelere, tusenbein og skolopendere. 

Tarantell

Dette er artige dyr som ikke trenger all verdens med plass eller utstyr, og som kan holdes av folk som er allergiske mot pelsdyr. De kommer i mange ulike størrelser og farger, og mange arter har spesiell oppførsel som gjør det spennende å følge med på dem.

Nå er ikke edderkopper eller taranteller akkurat kjæledyret for alle og enhver, men det er veldig givende for de som interesserer seg for disse dyrene. Noen taranteller er for mer avanserte eiere og noen arter passer fint for nybegynnere. Vi anbefaler at du leser seg godt opp på arten, før du kjøper en tarantell. Ikke alle arter egner seg til håndtering. 

De trenger stort sett et terrarium tilpasset arten, substrat, innredning, vannskål og mat. Taranteller spiser insekt som sirisser eller kakerlakker, så du må være forberedt på å håndtere disse i tillegg. 

Skorpioner

Akkurat som med edderkopper er det mange som har skorpioner som kjæledyr. Disse er omtrent som edderkoppene, og krever verken mye spesielt utstyr eller stor plass. De trenger et terrarium tilpasset arten, substrat, innredning, vannskål og mat. Skorpioner spiser også insekter. 

Skorpioner er dyr man skal studere i terrariet sitt, og egner seg heller ikke særlig til håndtering. Dette er mer et “se men ikke røre”-dyr. Det finnes ulike arter skorpioner, så les deg opp på artens behov, før du skaffer deg en skorpion. 

Pinnedyr

Pinnedyr er nok det vanligste leddyret folk i Norge har som kjæledyr. Disse små insektene har utviklet en kamuflasje som gjør at de ser ut som små pinner, og bruker dette for å skjule seg i trærne mens de spiser på bladene fra treet.

Pinnedyr holdes i terrarium som er noe høyere enn brede, slik at de kan klatre opp i høyden. De trenger et terrarium på ca. 20x20x40 cm med lokk av netting. Høyden er spesielt viktig, da pinnedyr vokser ved å skifte hud, og dette gjøres hengende opp ned fra klatregreiner eller nettingtaket.

De må ha noe å klatre på og mat. Pinnedyr spiser urter og blader, men ulike arter har ulike matkilder, så les deg opp på arten før du kjøper pinnedyr. Terrariumet til pinnedyr skal også sprayes med vann daglig, slik at det holder rett luftfuktighet. 

Knelere

Disse insektene er fortsatt ganske uvanlige å se som kjæledyr i Norge, men kan finnes på dyrebutikker rundt omkring. Knelere trenger et terrarium på ca. 20x20x25 cm med lokk av netting. Høyden er spesielt viktig, da knelerne (så som pinnedyr) vokser ved å skifte hud, og dette gjøres hengende opp ned, fra klatregreiner eller nettingtaket. Knelere spiser andre insekter som bananfluer og sirisser. Maten må tilpasses arten og dyrets størrelse, så les deg opp på artens behov før du skaffer deg en kneler.