OM ADOPSJON

Ved å adoptere fra oss så hjelper du oss å hjelpe flere! Da frigjør du plass i ett av våre fosterhjem, som igjen gir oss muligheten til å hjelpe enda flere. De fleste av våre dyr bor i fosterhjem, og vi er helt avhenging av at noen ønsker å adoptere, for å få plass til å hjelpe flere.

Før adopsjon

Alle som ønsker å adoptere av oss må fylle ut vårt skjema for adopsjon. Vi tar så kontakt for en adopsjonssamtale over telefon så snart vi har anledning, hvor vi snakker litt om hvilket dyr som kan passe best inn hos dere, samt hva dere ser for dere.

Vi gjør vårt aller beste for å finne det rette for-alltid-hjemmet for alle dyrene våre og vi gjør derfor alltid en vurdering av alle som ønsker å adoptere av oss, for å være sikker på at du er rett hjem for akkurat det dyret. Vi krever trygge uteområder til alle våre katter og adopterer ikke ut innekatter med mindre kattens helse krever det. For alle dyr som adopteres ut av oss, krever vi at ny eier har satt seg godt inn i artens behov og er forberedt på hva dyret vil kreve.

Adopsjonssamtale og reservasjon

Dyr har, i likhet med oss mennesker, unike personligheter, behov, energinivå, vaner og preferanser. Et fellestrekk har de imidlertid: de ønsker seg alle et trygt og permanent for-alltid-hjem. De fleste dyrene vi tar inn har vært hjemløse i enten kortere eller lengre perioder, eller har blitt forlatt av en tidligere eier. Vi prøver alltid å finne det dyret som passer best inn som nytt familiemedlem hos akkurat dere. Vi har i utgangspunktet ikke mulighet til å tilby noen å treffe dyrene våre før adopsjon, da de flestet bor i private fosterhjem, men vi arbeider tett med våre fosterhjem og har nøye innsyn i personlighetene og preferansene til alle våre dyr. I noen tilfeller bor dyret på Dyrenes Hus, og der er det mulig å treffe dem før adopsjon.

Etter adopsjonssamtale har de som blir godkjent for adopsjon, mulighet til å reservere et dyr de ønsker å adoptere. Vi avtaler så dato for adopsjon forløpende når dyret er klar for å flytte og når det passer for alle parter. De fleste av våre dyr bor i fosterhjem, så det må passe for de også.

På adopsjonsdagen

Du må ha med eget reisebur når du kommer til adopsjonen. Ved adopsjon må du skrive under på en adopsjonskontrakt og være fylt 23 år. Vi krever at den som skal adoptere fra oss møter opp selv, du kan altså ikke sende noen andre for å hente dyret for deg. Vi sender heller ikke dyr til andre deler av landet. Adopsjonsansvarlig vil gå gjennom kontrakten med deg før signering. Vi benytter oss av et digitalt kontraktsystem, så signering vil foregå digitalt (på telefon eller laptop). Du vil få ditt eksemplar tilsendt som PDF på e-post etter signering.

Ved å skrive under på kontrakten sier du deg blant annet enig i å gi dyret et godt hjem i henhold til dyrevelferdsloven, at du tar dyret til veterinær dersom det blir sykt eller skadet, at du følger opp vaksinene til de som skal ha det, årlig helsesjekk, tannsjekk, samt at du kan tilby et hjem med tilgang til et trygt utemiljø for katten.

Ved adopsjonen får du med ditt digitale eksemplar av kontrakten, dyrets helsebok, noen informasjonsbrosjyrer og en matpakke (med fôr som dyret er vant til å spise), og selvfølgelig; dyret du nettop adopterte.

Oppfølging etter adopsjon

Etter adopsjonen vil vi ta kontakt for oppfølging etter ca. en uke og etter to måneder, for å høre hvordan det går med dere. Dette gjør vi for å forsikre oss om at alle parter er fornøyde og at både dere og dyret trives sammen. Etter dette setter vi selvfølgelig stor pris på oppdateringer med bilder fra dere i årene som kommer.

Hvis man skulle komme i en situasjon der man ikke lenger har mulighet til å ta vare på dyret man har adoptert, skal vi alltid kontaktes. Vi vil da være behjelpelig med å ta dyret i retur. Dette gjelder uavhengig av hvor lenge det er siden dyret ble adoptert. Vi er tilgjengelige hele dyrets liv.

ADOPSJON AV KATT

Voksen katt: Adopterer du en katt fra oss som er eldre enn 6 måneder, vil den være helsesjekket, grunnvaksinert*, ormekurbehandlet, ID-merket med chip i nakken og ferdig kastrert.

Kattunger: Katter som er yngre enn 6 måneder vil være helsesjekket, grunnvaksinert*, ormekurbehandlet og ID-merket med chip i nakken. I adopsjonskontrakten for kattunger, forplikter ny eier seg til å sørge for kastrering av kattungen når den er mellom 6 og 8 måneder gammel. Du vil få med et eget kastreringsskjema i kontrakten som du må sørge for at veterinær signerer når katten har blitt kastrert. Denne skal sendes i retur til oss når det er gjennomført. Vi adopterer ikke ut kattunger før de er minst 12 uker gamle.

*Hvis katten ikke har rukket å blitt revaksinert (dose to av grunnvaksinen) før adopsjon, må ny eier sørge for at dette blir gjort, samt å sende bekreftelse på dette til oss. Av og til rekker vi ikke å gi begge doser av denne før adopsjonen. Grunnvaksineringen består av to doser som gis med 3-4 ukers mellomrom. Etter det vil vaksinering hvert år opprettholde beskyttelsen vaksinen gir mot sykdommer og den er viktig for at katter skal holde seg friske. Det er også viktig for å holde det generelle smittepresset i området nede.

ADOPSJON AV ANDRE DYR

Adopterer man en kanin, et hamster, marsvin eller en rotte fra oss så trenger man ikke å vaksinere disse. Kaniner er ved adopsjon kastrert og alle dyr er helsesjekket. Her gjelder også kravene om årlig helsesjekk og at du tar dyret til veterinær dersom det blir sykt eller skadd. Man skal også med disse dyrene sette seg godt inn i artens behov og være godt forberedt før adopsjon.

Ønsker du å gi noen av våre dyr et for-alltid hjem? Fyll ut adopsjonsskjemaet, så tar vi kontakt så snart vi har mulighet.

You can find the english adoption form here

Har du tenkt over dette før du skaffer et nytt familiedyr?

Vil hele familien ha dette dyret?
Det er viktig at alle i familien ønsker at dette dyret skal flytte inn. Å skaffe et dyr uten andre familiemedlemmers viten eller godkjenning kan føre til uenighet, og dette vil oftest ende med å gå ut over dyret. Det kan i værste fall føre til at man blir nødt til å omplassere dyret.

Vet du at det er 16-års aldersgrense på å ha ansvar for dyr?
Derfor er det svært viktig at de voksne også alltid setter seg godt inn i artens behov og følger nøye med på at dyrene har det de trenger. Ingen barn under 16 år skal ha ansvaret for dyr på egen hånd. Mange barn har en tendens til å følge opp dyret veldig nøye de første par ukene når det fortsatt er spennende og nytt, men når interessen dabber av, er det fort gjort at de glemmer å feks. gi dyret mat en dag.

Har du nok tid til dette dyret?
Det er viktig at du vurderer om du har nok tid til å gi dyret nok , selskap, sosialisering, aktivisering, oppmerksomhet og omsorg. Noen dyrearter krever mer av dette enn andre, men ALLE vil trenge noe av din tid. Har du reflektert over levealder for dyret du vurderer å skaffe deg? Du skal ikke bare ha tid nå, men i hele dyrets liv.

Hvilken type kjæledyr passer best til din/deres livsstil?
Det er viktig å velge et dyr som passer til din livsstil. Alle dyr har ulike egenskaper, behov, og krever ulike nivåer av omsorg. Et familiedyr er en livslang forpliktelse (for dyret), så du bør finne ut av det tiltenkte dyrets egenskaper, og hvordan du er i stand til å ta vare på det, før du tar ditt valg. Opprinnelsen til kjæledyret betyr noe.

Vet du nok om arten til å ta vare på det ordentlig?
Alle dyr har forskjellige behov. Finn ut så mye du kan om dyret du har tenkt å skaffe deg – type levemiljø, fôring, trening/aktivisering, sosialisering og stell – før du henter det hjem. Med dette vil man komme langt mot å sikre seg at dyret får et sunt og lykkelig liv.

Vet du hvor lenge dyret kan leve?
Finn ut levetiden til dyret du ønsker å skaffe. Hamstere og deguser lever i omtrent 3 år; kaniner og marsvin i omtrent 8 år; hunder og katter i omtrent 18 år; og noen reptiler i 20 år eller mer! Å bli kjent med ditt potensielle familiedyrs levetid vil forberede deg på den hvor lenge du må ta vare på det. Du bør være forberedt til å ta vare på dyret hele dens liv.

Har dere god nok økonomi til det?
Det koster å ha dyr i familien. Du vil kunne trenge å bruke penger på nødvendig utstyr, næringsrikt og balansert fôr, kastrering, ID-merking, vaksiner, veterinærregninger ved sykdom, dyreforsikring mm. Dere vil også kanskje trenge å betale for dyrepass ved ferieopphold. Kanskje trenger dyret du skaffer deg regelmessig pelsstell som du ikke kan gjøre hjemme selv?

Hvem skal se til dyret når dere drar på ferie?
Ingen dyr skal overlates alene når man drar på ferie. Dyr skal ha tilsyn minst en gang i døgnet av en egnet person over 16 år. Har dere tenkt over hvem som kan passe dyret når dere ikke er hjemme? Det holder altså ikke å feks. sette ut mat og vann til katta når dere drar. Dyrehotell er et fint alternativ hvis man ikke har noen som kan se til dyret hjemme.


Alle som adopterer fra oss får følgende fordeler/tilbud fra våre samarbeidspartnere

Pets Steinkjer Dyrebutikk!
Alle som har reservert og skal/har adoptert et dyr fra oss får følgende rabatter på et kjøp:
-25% på kloremøbler, kattetoalett med tak, katteluke, vannfontene, fôrautomat, senger/huler og transportbur.
-15% på øvrige varer (Gjelder ikke på kattesand og mat. Her tilbyr de bonuskort på hver 8-10 sekk gratis)

Steinkjer Dyrebutikk har det meste man skulle trenge til kjæledyr, og det de ikke har kan de oftest bestille.

Bekreftelse på reservasjon/adopsjon av dyret må forevises.

Hunderommet AS i Levanger!
Alle som har reservert og skal/har adoptert et dyr fra oss får -20% på et kjøp.

Hunderommet AS selger fôr, godbiter og utstyr til hunder, samt et utvalg til katt. De tilbyr stell av din firbeinte venn (napping, klipp, bad og kloklipp) til hverdags. Deres autoriserte hundemassasjeterapeut tilbyr massasje til hunden din. Hundekurs holdes flere ganger i året av våre instruktører. De står også til disposisjon med råd og veiledning ved kjøp av hund eller med det å ha hund.

Bekreftelse på reservasjon/adopsjon av dyret må forevises.

Cat Office!
Alle som har adoptert et dyr fra oss får -20% på adferdskonsultasjoner.

Cat office startet i 2016. Trine Ellingsen Olsen er utdannet atferdskonsulent for katt via SEVU i samarbeid med Norsk atferdsgruppe for selskapsdyr og hun har også en Bachelor i Biologi fra NMBU. 

Noen ganger trenger man litt hjelp til å løse atferdsproblemer hos sine dyr. Ved en atferdskonsultasjon ser man sammen på hva som kan være årsaken og mulige løsninger. Dere setter opp en plan og tiltak for forbedringer, og Cat office følger også opp en tid etter konsultasjonen om det skulle være noe.

Bekreftelse på adopsjon av dyret må forevises.

Levanger Kattehotell
Alle som har adoptert et dyr fra oss får -10% på sitt første hotellopphold.

Hotellet ble bygd og ferdigstilt i desember 2020 og drives av Trine Lutdal Småland. Dette hotellet skal være katt og eiers førstevalg. Hotellet er bygd for optimal kvalitet og sikkerhet for dyrene, og hotellet har topp brann- og innbruddssikring. Levanger kattehotell ligger rolig og landlig til, med utsikt utover fjord og åker. De bruker utrolig mye tid sammen med kattene, og er opptatte av å tilrettelegge slik at hver enkel katt koser seg.

Bekreftelse på adopsjon av dyret må forevises.

Royal Canin! 
Alle som adopterer fra oss, får med en informasjonsbrosjyre (med en vervekode i) som de kan benytte til å melde seg inn i ROYAL CANIN® Friends.
For hver person vi verver, så får vi 200kr som vi kan handle dyrefôr for. Du vil også få tilsendt en ekstra fôrpose gratis i posten (i tillegg til den du får med på adopsjonsdagen!)

Som medlem av ROYAL CANIN® Friends har du alltid andre kjæledyreiere og Royal Canins eksperter i nærheten. I tillegg får du tilgang til tilbud, konkurranser og personlig rådgivning om din katts eller hunds helse og velvære.

Vervekoden finner du i informasjonsbrosjyren fra Royal Canin som du får med på adopsjonsdagen.