Dyrenes dag 4. oktober

Trenger vi Dyrenes Dag? Så absolutt! Frans av Assisi var skytsengel for dyrene, og det er hans minnedag som er blitt Dyrenes Dag, den 4. oktober. Oppslag i mediene viser at vi er langt fra å ha bra dyrevelferd i Norge..

I mai rømte 14 000 oppdrettslaks fra Reitholmen, på Hitra med smittsom sykdom. I sommer ble et par på vestlandet tiltalt for å sulte i hjel 15 sau på grunn av manglende kompetanse.  I september ble en kyllingbonde fra Innlandet tiltalt for å mishandle 31 000 kyllinger ved ikke å gi de nok stell. Nettverk for dyrs frihet har avdekket underrapportering fra Mattilsynet av lovbrudd i kjøttindustrien. Vi trenger et dyrevelferdstilsyn som ikke er en del av Mattilsynet og ikke er knyttet til Landbruks- og matdepartementet. Dyrepolitiet er på plass, men med minimal bemanning. Fortsatt henvises alle til Mattilsynet og det fungerer ikke på dette feltet. Antall tilsyn har blitt redusert med 77% siden 2017 i Mattilsynet

Ansvaret for hjemløse familiedyr er fortsatt de frivilliges ansvar i Norge. Kattene har lavest status og vil ha det så lenge politikere ikke vil innføre lovpålagt ID-merking. Det var 19 som stemte for lovpålagt ID-merking av katt og 81 mot forslaget. Det var til votering 9. januar i år. Det er 81 politikere bestemmer at kattene skal fortsette å lide som de gjør i dag. For de lider enormt over hele landet. Jeg anbefaler dere 81 som stemte imot, å se innom «Uten filter» på vår hjemmeside. Den viser noen av skjebnene de får, de med lavest status. Du stemte for at de skal fortsette å ha det slik, for dette er resultatet. 

Et lite lys i tunnelen kan være at Stavanger Kommune bevilget 200 000 til kastrering og ID-merking av eide katter. Dessverre betyr det at de hjemløse fortsatt ikke får hjelp, og at det er de frivilliges innsats som hjelper dem. De får ikke til å søke på disse midlene. Det er fortsatt en «hobby» å redde livet til hjemløse og forsømte familiedyr. Vi håper flere kommuner vil følge dette eksempelet til Stavanger Kommune.

Kattene er fortsatt gratis. Det kan utgjøre en stor forskjell på dyrevelferden for katter om finn.no endrer kravene for annonsering. Kategorien «gis bort» burde ikke være mulig i kombinasjon med dyr. Ingen dyr er verdiløse. 

Trøndelag Dyrevern ble opprettet for ett år siden og har tatt imot 104 dyr på det første driftsåret. Det er 102 katter, en hund og et marsvin. Dette er også statusen på dyreartene i perspektiv. Hunden hadde eier og ble hentet neste dag. 

Trøndelag Dyrevern har offisiell åpning av Dyrenes Hus i morgen 5. oktober. Vi takker alle frivillige, medlemmer og publikum som har støttet oss så langt og vi gleder oss til fortsettelsen. Sammen har vi fått til mye i dette første året. Vi er håper alle dyr har det så bra, at vi en dag er overflødige som organisasjon. Inntil det skjer ønsker vi alle dyrevenner velkommen til åpningen! 

Foto: Fotograf Hattrem