Funnet/Mistet et dyr?
HJELPEPLiKT
Alle har plikt til å hjelpe dyr etter Lov om dyrevelferd, §4 Hjelpeplikten.
Du som privatperson, som ansatt i et firma eller i det offentlige har like mye plikt til å hjelpe, som frivillige i en dyrevernsorganisasjon.
Det er viktig at man tar det ansvaret når man ser dyr som kan trenge hjelp.
Hvis dyret er skadet eller sykt, må du ta den til veterinær. Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret. Ring din nærmeste dyreklinikk for hjelp.
Hvis det er utenfor arbeidstid vil du få beskjed på svareren hvilket nummer du skal ringe for å få hjelp av nærmeste veterinærvakt.
FUNNET KATT
- Bærer katten preg av å være hjemløs? Leter den etter mat ved søppeldunk, er skitten, mager, redd, virker syk, ustelt eller skadet?
- Prøv å forsiktig lokke katten til deg slik at du kan sjekke om den er merket. Det kan hende den har et halsbånd med telefonnummer på eller er øremerket.
- Hvis du er sikker på at den er hjemløs/bortkommen og har mulighet, er det fint om du kan ta inn katten mens du søker etter en evt. eier. Dette er spesielt viktig på vinterstid.
- Søk etter eier i nærområdet. Du kan spørre folk som bor i nærheten om de har kjennskap til katten.
- Om mulig, sjekk om katten er ID-merket med chip. Noen dyr er også øremerket. Dyreklinikker kan sjekke dette gratis. Mattilsynet og politiet har også chipleser.
- Ta bilde av katten og registrer en Savnet-annonse på dyrebar.no og send oss en link, så kan vi dele den i våre sosiale medier.
- Del Dyrebar-annonsen i lokale/relevante Facebook-grupper og på din egen side. Be gjerne folk i området om å dele den. Etterlys i lokakavisen, det tar de normalt ikke betaling for.
- Plakater er også veldig effektivt! På dyrebar.no blir det laget ferdige plakater som du kan skrive ut. Heng opp i nærområdet der katten ble funnet, butikker, samfunnshus og lignende.
Er det barnehager i nærheten er det lurt å henge opp der også, barn er utrolig oppmerksomme. Legg også i postkasser.
Vi har ikke mulighet for å oppbevare dyr mens man søker etter eier, så det er fint om du har mulighet til det.
Ønsker du å låne felle kan du gjøre det gratis hos oss, etter avtale. Mattilsynet har også feller til utlån.
FUNNET HUND
- Prøv å forsiktig lokke hunden til deg slik at du kan sjekke om den er merket. Det kan hende den har et halsbånd med telefonnummer på eller er øremerket.
- Om du får med deg hunden så ta den med til nærmeste politikontor, eller ta den med deg og ring de.
- Får du ikke med deg hunden, ring 2800 og gi beskjed til politiet. Eiere varsler ofte politiet når en hund blir borte.
- Om mulig, sjekk om hunden er ID-merket med chip. Noen dyr er også øremerket. Dyreklinikker kan sjekke dette gratis. Mattilsynet og politiet har også chipleser. De fleste hunder har chip så det er enkleste er å dra til nærmeste veterinærklinikk eller politikontor for lese av chip og finne eier der.
- Ta bilde av hunden og registrer en Savnet-annonse på dyrebar.no og send oss en link, så kan vi dele den i våre sosiale medier.
- Del Dyrebar-annonsen i lokale/relevante Facebook-grupper og på din egen side. Be gjerne folk i området om å dele den. Etterlys i lokakavisen, det tar de normalt ikke betaling for.
- Plakater er også veldig effektivt! På dyrebar.no blir det laget ferdige plakater som du kan skrive ut. Heng opp i nærområdet der hunden ble funnet, butikker, samfunnshus og lignende.
Er det barnehager i nærheten er det lurt å henge opp der også, barn er utrolig oppmerksomme. Legg også i postkasser.
Eier til en hund finner man normalt etter noen timer. Hvis det ikke er mulig å spore opp eier, kan redningstjenesten (Viking eller Falck) oppbevare hunder i en viss tid, før de leveres videre til en forening for omplassering av dyr. Vi har ikke mulighet for å oppbevare dyr mens man søker etter eier.
Kontakt oss på Facebook eller vakt@trondelagdyrevern.no om du trenger hjelp. Det er en forutsetning at det er søkt etter eier før vi kan ta imot katten. Les mer om inntak her.
Register for ID-merkede dyr finner du på DyreID. DyreID registrerer dyrets chip-nummer og eieropplysninger i sin database.
Arbeidet med å finne eier er viktig. Det er også avgjørende for at dyret skal komme tilbake til familien som savner den i stedet for at den mister de for alltid.
Det beste for dyret er at den gjenforenes med sin familie så det absolutt verdt innsatsen.