World Spay Day

Den siste tirsdagen i februar er den internasjonale kastreringsdagen. Vi i Trøndelag Dyrevern håper mange katteeiere benytter seg av tilbudene som de ulike dyreklinikkene har. Om du kastrerer katten din nå, vil det være ditt bidrag til å begrense antall hjemløse som fødes.

«World Spay Day» står på kalenderen til Awareness Days, som setter fokus på ulike viktige temaer gjennom året. Kastreringsdagen gjelder internasjonalt andre familiedyr også, men i Norge er det mest fokus på katter.

I desember kom Landbruks-  og matdepartementets dyrevelferdsmelding. Etter snart 50(!) års kamp for id-merking av katter var en tiltaksliste for katt ført opp:

«Tiltak katt: Innføre forskrift om registreringsplikt for store kattehold.»

Dyrevelferdsmeldingen er utførlig i sin beskrivelse av problemområdene for katter, men noe forslag om tiltak for å avhjelpe situasjonen er det ikke. Eneste unntaket er altså «registreringsplikt for store kattehold». Her er det ikke satt noe antall om hva som er «store kattehold».

Det som kommer under store kattehold, som vi i Trøndelag Dyrevern har kjennskap til, så er dette dyreholdere som benekter eierskap eller benekter også at de er dyreholdere (dvs. den som mater). Dette er dyreholdere som har hatt dyrehold ute av kontroll i inntil flere tiår. Det er disse man tenker da skal sette seg ned og sende inn en oversikt over alle dyrene de ikke eier?

Dyrevernsarbeid for hjemløse familiedyr og dyr i en vanskelig situasjon, er fortsatt basert på frivillig innsats i Norge uten støtte fra det offentlige. Med noen veldig få unntak så finansieres dette ved lotterier, loppemarkeder, gaver, donasjoner, grasrotandeler og salg av småvarer. Likevel nekter politikere og myndigheter å foreta seg noe som helst, for at man skal forsøke å bedre forholdene som kattene lever under. De vil ikke finansiere arbeidet og heller ikke komme med pålegg om at kattene skal id-merkes. Avklaring av eierforhold ville hjulpet både organisasjoner, Mattilsynet, politiet og det offentlige. Ikke minst ville kattene fått en identitet. I andre land har man offentlige hjelpesentere for dyr. Alle dyr som er hjemløse er det fordi de er sviktet av sine eier. Alle kommer fra en opprinnelig eid katt. Det er menneskelig svikt som fører til lidelsene.  

Det blir aldri bedre.

Dette bli verre og verre for hvert eneste år. I tillegg til de som er hjemløse og de som er i en vanskelig situasjon, har vi veldig mange katteeiere som har svært liten kunnskap om det å ha katt. De forstår faktisk ikke at en katt blir drektig om den ikke kastreres. Høres det lite sannsynlig ut? Dessverre er det slik.

Fortsatt har vi mange myter om det å kastrere katter.

  • Kastrerte katter fanger ikke mus.
  • Hunnkatten må ha et kull før kastrering.
  • Hunnkatter har et ønske om å være mor.
  • Hunnkatter som dier blir ikke drektige.
  • Eiere av hunnkatter kan kastrere kattene sine, så eiere av hannkatter trenger ikke det.
  • Hvis alle kastrerer kattene sine, vil kattene dø ut som art.
  • Alle andre får jo kull på katten sin, så da kan jeg også få det.
  • Det er så koselig med kattunger.

Trøndelag Dyrevern er en svært ung organisasjon. Vi har tatt imot dyr siden oktober 2023. Vi har tatt imot 127 dyr på under 1,5 år. Vår begrensning har vært økonomien. Med bedre økonomi og flere fosterhjem kunne vi tatt imot hundrevis. Er ikke det sykt? At det er hundrevis av katter bare i Trøndelag som trenger hjelp? Hele tiden? Og det blir flere for hvert eneste år.

Savnet og funnet

Akkurat nå er det 981 katter som er savnet i Trøndelag. Med lovpålagt id-merking ville denne problematikken vært borte i løpet av få år. Akkurat nå er 855 katter som er funnet i Trøndelag hvor man ikke finner eier. Disse tallene er fra dyrebar.no. Det finnes mange slike sider og grupper hvor man etterlyser dyrene og deres eiere.

Gis bort

Samtidig med at eiere og katter etterlyses på dyrebar.no er det 157 annonser på finn.no med kombinasjonen «Gis bort» og «Katt». Av disse er det 19 i Trøndelag. Dette er antall annonser. Noen annonser inneholder flere katter. I en del annonser skal man ha betaling for katter som er ubehandlet for innvollsorm, de har ikke blitt helsesjekket, de har ikke fått vaksine, de er ikke kastrerte og mangle id-merking.

Hvis du vurdere å skaffe deg et familiemedlem anbefaler vi å gi den muligheten til en som venter hos en organisasjon. Adopsjongebyret dekker langt mer enn veterinærkostnadene. Kombinasjonen med «gis bort» og «dyr» burde ikke vært lovlig å annonsere på en så seriøs plattform som finn.no.

Katter som adopteres hos oss er helsesjekket, id-merket, vaksinert og har fått ormekur. De voksne er i tillegg kastrerte. Når du adopterer av oss frigir du et fosterhjem slik at en ny katt får plass. Takk til alle dere som melder fra om katter som trenger hjelp. Ikke minst til dere som adopterer og tilbyr de et godt og trygt hjem.

Takk til alle dere som tar godt vare på egen katt og er med på å heve kattens status. Om du har veldig lyst på et kattungekull så meld deg som fosterhjem! Det er tusenvis av katter som venter på å få sin egen familie rundt om i Norge. Gi de en sjanse! De har fortjent et godt liv.

Vi i Trøndelag Dyrevern er veldig glad for at så mange dyreklinikker markerer den internasjonale kastreringsdagen med å få fokus på temaet kastrering! Det blir aldri nok av det. Vi anbefaler selvfølgelig alle å id-merke og vaksinere katten samtidig. Kontakt din dyreklinikk for et tilbud.

Det er slike skjebner vi ser for oss nå vi leser denne teksten.

Om id-merking i dyrevelferdsmeldingen:
«…kostnadene forbundet med dette ikke står i forhold til nytteverdien»