Èn uke igjen!

I dag er det èn uke til det skal stemmes over forslaget om lovpålagt ID-merking for katter i Stortinget. Den 9. januar er datoen for behandling av saken. Den neste uken vil vi i Trøndelag Dyrevern legge ut saker daglig for å forsøke å påvirke beslutningen i retning av et vedtak. Vi håper dere er aktive i debatten og hjelper til med å påvirke saken med å dele innleggene!

– Det kan bli vanskelig å gi de bort

Dette var et av Arbeiderpartiet sine medlemmers sitt argument i Justiskomiteen for å gå mot forslaget om ID-merking av katter i 2020. Forslaget falt da det ble stemt i Stortinget våren 2020.

Et av poengene med lovpålagt ID-merking av katter er de skal ikke gis bort gratis. Det skal heve katters status og man skal kunne ansvarliggjøre eiere. De skal ha en egenverdi gjennom kjent identitet. De vil ikke bli gitt bort gratis om de må ID-merkes først. Ingen betaler for ID-merking for deretter å bli gitt bort gratis.

Videre skrev de: “Det kan også hevdes at katter ikke på samme måte er avhengige av sine eiere for å kunne fungere”.

Dette er feil. Katter lider i hopetall og dør av sult, sykdom, kulde, skader og mishanding. Alle disse hadde opprinnelig eier. De klarer seg ikke selv! Det er gjennom obligatorisk id-merking vi kan heve deres status.

Her er begrunnelsene for hvorfor du hverken skal gi bort kattunger gratis eller skal hente gratis kattunger:

• Den verdien vi tillegger noe er nært knyttet til vår forpliktelse til den. Forpliktelsen overfor en kattunge vil derfor være høyere om det er betalt for den.

  • Gratis kattunger er ikke behandlet mot innvollsorm. Ingen bruker penger på dette, for så å gi de bort gratis.
  • Gratis kattunger er ikke vaksinerte. Ingen bruker penger på det, for så å gi de bort gratis.
  • Terskelen for å ta imot noe som er gratis er veldig lav for noen, og det er lite gjennomtenkt hva det innebærer å bli eier av et familiedyr.
  • En som tar imot en gratis kattunge, vil sannsynligvis ikke vaksinere og kastrere den.
  • At kattungene er gratis, sier noe om hvor lav status den har hos eier.
  • Når du gir bort kattunger vil du sannsynligvis ikke komme med krav om kastrering, siden du selv ikke har kastrert din egen katt.
  • Gir du bort kattunger gratis, er du med på å underbygge oppfatningen om at de er verdiløse.
  • Hvis du tar imot kattunger gratis, er det større sannsynlighet for at de er tatt fra mor for tidlig eller at de er lite sosialiserte med mennesker, enn om du betaler for den.
  • Ved å ta imot en gratis kattunge er man med på å opprettholde produksjonen av katter. Det fødes allerede langt flere kattunger enn det finnes hjem til.
  • Ved å ta imot en gratis kattunge, er man med på å bekrefte at de er verdiløse og statusen deres vil aldri endres.
  • Når man lar det bli født kattunger, vil disse ta opp plassen til kattunger som allerede er overtallige og venter på et nytt hjem hos en organisasjon.
  • Kattungene dine har større sjanse til å få en ansvarlig eier om han er villig for å betale for at den er ormekurbahndlet, vaksinert og helsesjekket.
  • Gratis kattunger blir brukt til formål vi ikke vil nevne her.

Til deg som allerede har tatt ansvar for din egen katt. Tusen takk! Vurderer du å skaffe katt, vil vi anbefale å gi en som er født eierløs og hjemløs en ny mulighet.

Du kan lese mer om saken på vår informasjonsside: https://trondelagdyrevern.no/id-merking/

Noen av de som har kommet med skriftlige innspill for lovpålagt ID-merking av katter er:

VeterinærinstituttetNOAH – for dyrs rettigheterNRR – Norske Rasekattklubbers RiksforbundDen norske veterinærforeningFredrikstad Dyrehospital Norsk dyrepleier- og assistentforening, Dyrenes Hjelper, Ti Liv – foreningen for hjemløse katter, Anicura AS, Evidensia Smådyr AS.

Alle skriftlige innspill finner du her.

Niklas er en av kattungene vi har fått inn som har vært i svært dårlig forfatning. Han veider 1,4 kilo. Normal ville han vei over tre kilo. Han er født i et fjøs og mor og de andre kattene har fått sporadisk tilgang til mat.